spacer
Racefiets


Racefiets

Racefiets

Racefietsen zijn bedoeld om mee te racen. Voor iedereen is er wel een racefiets, of je nou een beginnende fietser bent of een ervaren wielrenner. En van de belangrijkste eigenschappen van een racefiets moet natuurlijk zijn dat je er hard op kunt fietsen. Een goede racefiets zorgt mede voor goede prestaties en verbetering, zowel op de weg als de kwaliteiten als wielrenner. Het is daarom des te belangrijker dat een racefiets goed wordt aangemeten bij de koop van een nieuwe racefiets.

Racefiets goed aanmeten

Omdat er zo veel verschillende racefietsen zijn en omdat het nogal uitmaakt welke soort racefiets iemand koopt is het erg belangrijk dat deze goed wordt aangemeten bij een fietsenwinkel. Bijvoorbeeld het type racefiets en vooral de framemaat verschillen per persoon enorm. Daarnaast zijn er ook nog enige verschillen tussen heren racefietsen en dames racefietsen. Behalve de kleuren hebben dames racefietsen meestal een iets andere geometrie. De framebasis is vaak iets korter doordat de horizontale buis korter is. Tevens is ook het stuur vaak iets ingekort. Daarnaast zijn er ook vaak speciale zadels voor vrouwen.

Verschillen tussen een dames racefiets en een heren racefiets

Racefietsen, stevig, licht en snel

Een racefiets wordt gebouwd met de intentie er snel op te kunnen fietsen en het maximale uit de racefiets te kunnen halen. Een racefiets heeft daarom een zeer sterk lichtgewicht frame. Het frame kan gemaakt zijn aluminium, carbon, titanium of staal. Doordat het een lichtgewicht frame is kunnen er gemakkelijker hogere snelheden mee gehaald worden en kan er tevens sneller en lichter de berg op gefietst worden. De versnellingen die op een racefiets zitten zijn meestal van Shimano of SRAM. Of het nu gaat de soort versnellingen, het merk of het aantal versnellingen, ook hierin is er een ruime keuze.

Karakteristieke eigenschappen racefiets

Elke racefiets is weer anders en geen racefiets is hetzelfde. Een mooie racefiets is snel te herkennen aan de karakteristieke eigenschappen van een racefiets. Om zo hard mogelijk te kunnen fietsen is aerodynamica enorm belangrijk, zowel van de racefiets als bij de racefietser, vandaar ook het hoge zadel. Het hogere zadel zorgt ervoor dat je gedwongen wordt een meer aerodynamische houding aan te nemen. Daarnaast hebben racefietsen totaal andere banden dan een gewone fiets of zelfs een mountainbike. Racefietsen hebben smalle banden waardoor er hogere snelheden bereikt kunnen worden.

Racefietsen, verschillende soorten

Racefietsen zijn er in alle soorten en maten. Zo kan een racefiets gebruikt worden voor verschillende doeleinden zoals voor tijdritten, wegritten, triatlon, cross of gewoon voor de vakantie. Bij het rijden van een tijdrit wordt er no meer gelet op de aerodynamica, zo heeft een tijdritfiets vaak andere velgen of zelfs een dicht wiel, tevens is ook het stuur aangepast. Meestal wordt er gebruik gemaakt van een ligstuur en is het stuur vaak veel smaller. Ook een triatlon fiets is anders dan een gewone racefiets. De vorm van deze fiets is anders om er voor te zorgen dat de spieren minder belast worden en zodat de fiets nog meer aerodynamisch is. Een racefiets die meegenomen wordt op vakantie hoeft meestal niet te voldoen aan alle specifieke eisen die er normaal gesproken aan de fiets gesteld worden. Deze is bedoeld om ook op vakantie een lekkers tukje weg te kunnen fietsen.

Voor een racefiets die volledig voldoet aan jouw verwachtingen is het dus erg belangrijk om je goed voor te laten lichten bij een speciaalzaak. Weet je echter al precies wat je wilt en hoe jouw ideale racemonster er uit ziet dan is deze wellicht te vinden in ons aanbod tweedehands racefietsen.

Onderhoud racefietsen tijdens rustdag